Somerville Police Station

Somerville_Police_Station_0226.jpg
 
 

The brief called for a new facility for 150 staff, 83 relocated from existing police stations in the region and 67 new staff to meet the operational needs of a growing community.

The site is characterized by its natural environment.  Located at a key intersection and bounded by residential homes, the design considers its context and character whilst providing a civic presence.

 

Location Somerville Victoria

Client Victoria Police

Status Completed

Floor Levels 2

Category Public / Community / Civic

Photography Peter Clarke

 
 
 
 

The building is sited to conserve existing trees, its curving shape informed by the natural contours.

The ground floor is a solid precast concrete structure to provide a sense of permanence and protection. The star-shaped form of the upper level is intended to reference Victoria Police’s five core values and reach out to the community. The Corten steel cladding responds to the colour of fallen leaves and the pine cones of local trees.

 
Somerville_Police_Station_0388.jpg

 

Somerville_Police_Station_0276.jpg
 
 
 
Somerville_Police_Station_0152.jpg
Somerville_Police_Station_0114.jpg
 

This association with landscape continues internally through the use of timber paneling. Warm and textural spotted gum provides accent to an otherwise neutral palette. Large windows provide tree-top views and permit light to filter down into offices.

 
Somerville_Police_Station_0005.jpg
 
 
 
 
 
Somerville_Police_Station_0272.jpg
 

Related Projects